HURDEGARYP - Wat een prachtige zaterdag voor de leden en belangstellenden van tennisvereniging Galefjild die op deze dag hun 50 jarige jubileum mochten vieren. Al vanaf 10 uur had het organiserende comité heel veel activiteiten georganiseerd. Het begon met koffie en taart en eindigde met een zeer gezellig ‘tot in de kleine uurtjes’ feest in 't Galenest, het clubhuis. Tussendoor veel tennissen voor jong en oud(er) een prima lunch en een echt geweldige barbecue. Ook wethouder Andries Bouwman (CU) was aanwezig, hij onthulde een sponsorbord.
 
Maanden van voorbereiding en dan de ‘ontlading’ op zaterdag 9 juni 2018 hebben. Alles voor 50 jaar tennis in Hurdegaryp. Het begon rond 10 uur toen leden, gasten en andere belangstellenden koffie met taart kregen. De voorzitster van het organiserende groepje vrijwilligers, Judith Meeuwsen, had de eer om, na een korte toespraak, de taart aan te snijden. Een mooi en lekker begin!  

Er werd natuurlijk ook getennist en het begon met een clinic waar ruim 30 kinderen aan mee deden. Kinderen die al lid waren maar ook een aantal broertjes of zusjes die nog nooit getennist hadden Heel eenvoudige oefeningen waar een aantal geen moeite mee hadden maar ook een aantal die het erg lastig vonden. En werden veel verschillende dingen gedaan en een jongeman van een jaar of 6 die mee deed liet mij dan ook vol trots weten ‘ik kan al 4 keer de bal op het racket slaan’ toen hij het voor deed lukte het 2 keer maar ‘net echt 4 keer hoor’. Onder leiding van tennisleraar Roland Lucardi was dit echt een prachtig onderdeel.

Het officiële gedeelte was aangebroken, op het dakterras van het clubhuis was het Joost Willekes die als ceremoniemeester fungeerde. Om iedereen ‘stil’ te krijgen werd de trompet geblazen, het hielp, voor even was het stil. Als eerste kreeg Wim Schoon, Voorzitter van District Friesland, namens de KNLTB het woord. Over wat er wereldwijd allemaal in 1968 was gebeurd met als hoogtepunt de oprichting van It Galefjild natuurlijk. Er werden 2 presentjes overhandigd, een bondsvlag en een muur plaquette dat de tennisclub 50 jaar bestond. Voorzitter Hein Anema pakte het maar wat graag uit. Vervolgens kreeg de net genoemde voorzitter het woord en ging verder over de geschiedenis binnen de club. Hij noemde ook een flink aantal namen van gasten, belangrijke en bijzondere gasten. Bestuursleden én vrijwilligers van het eerste uur! En toen mocht ‘kersvers’ wethouder Andries Bouwman (CU) zijn eerste ‘openbare klus’ doen. Na een prima toespraak onthulde hij in het clubhuis het bord met daarop 112 namen van personen en bedrijven die een financiële bijdrage hadden geleverd voor deze dag. Het complete gezelschap ging hierna naar buiten waar de ‘nieuwe’ tennismuur werd heropend. Was deze muur ‘grauw en grijs’ nu voorzien van prachtige beschildering ontworpen door Rachel van Baalen. Het oudste en het jongste lid zouden dit doen. Femke, het jongste lid was er. Helaas moest het oudste lid, Mevrouw Cock Poppes, in de ochtend zich toch nog afmelden. Dan zoeken naar iemand die nu mocht assisteren, iemand van de leden die in 1968 was geboren was het lumineuze idee, het was er maar eentje, voorzitter Hein. Femke en Hein mochten eerst het lint doorknippen en later samen het doek voor de nieuw beschilderde muur verwijderen. Femke sloeg de eerste bal tegen de erg mooie muur.

Vervolgens werd er geluncht, ik kan het kort houden. Heerlijk soep, prima broodjes, een hot dog en dit alles verzorgd en uitgeserveerd door een team dames onder leiding van Rita Huurneman.  Daarna was het tijd voor een tennisclinic voor volwassenen verzorgd door het ‘super team’ van de nabij gelegen tennisvereniging ’t Nijlân uit Leeuwarden. Natuurlijk bood de lokale tennistrainer Roland van Tennisschool Lucardi de helpende hand. Ook nu weer zo’n 30 deelnemers die op een ontspannen manier een prachtige training kregen voorgeschoteld. Alleen al de warming-up was geweldig. De oefeningen daarna waren niet minder leuk. Eigenlijk bij alle onderdelen stond sfeer en gezelligheid voorop, zeker bij dit onderdeel.

Ook een ouder - kind toernooitje was georganiseerd. Trouwens in dit geval ook opa - kleinkind of oma – kleinkind. Prachtig om te zien dat de kinderen de hoofdrol toebedeeld kregen. Spelregels waren er maar werden ter plekke in het voordeel van de kinderen aangepast. Een paar minuten spelen tegen het ene koppel  en dan door wisselen naar de volgende baan. Een onderdeel waar spelplezier het hoogst was.

Vervolgens een demonstratie van het ‘A team’ uit Leeuwarden met 5 jonge mannen die ruim een uur lang lieten zien wat tennis op wat hoger niveau is. En inderdaad het was prachtig om te zien. Heerlijke rally’s en ‘knoeperd’ harde ballen werden er geslagen. Een aantal wat oudere ‘fans’ mochten op de ere tribune zitten. Drie bankjes werden op de naast gelegen baan gezet van waaruit ze prima zicht op deze demonstratie wedstrijd hadden. Er werd ‘dubbel’ gespeeld en eentje van de 5 had even rust, niet onnodig eigenlijk, het hoge tempo en de zonnige omstandigheden maakten het best wel zwaar.

De hele middag was er op verschillende manieren getennist en de ruim 100 aanwezigen werden wat ‘roppig’. Het kwam mooi uit want de rackets en ballen werden opgeruimd en de bar in de kantine werd hoofdonderdeel. Een prima wijntje, lekkere biertjes maar ook frisdrank werd geserveerd of kon afgehaald worden aan de bar. Uiteraard werden er ook uitstekende hapjes geserveerd. Eigenlijk werden die hapjes al eerder geserveerd, ook tijdens die demonstratie wedstrijd eerder beschreven. Zelfs tijdens die wedstrijd werden er op de genoemde ere tribune hapjes gebracht maar ook bij die 5 spelers. 10 seconden rust voor een opslag? Een mooi moment voor een hapje, het werd in dank geaccepteerd. De meer dan uitstekend barbecue volgde, heerlijke hamburgers, kip spiesen en pulled pork werd warm geserveerd. Om over de koude bijlages maar niet te spreken. Meerdere salades, uitstekende sauzen, het was echt goed geregeld. Tijdens de barbecue werd er ook vele keren aan het draaiend rad gedraaid. Tientallen prijzen werden er verdeeld. 

Na het eten ging het gezelschap weer naar boven in het clubhuis waar een DJ zijn apparatuur had opgesteld. Er ontstond ‘tot in de kleine uurtjes’ een zeer gezellig feest.

50 Jaar tennis vereniging Galefjild is geweest, een prachtige dag onder ideale omstandigheden. In dit verslagje noem ik maar een paar namen en bang om iemand te vergeten noem ik er nu nog 7 die eigenlijk iedereen vertegenwoordigen. Deze personen; Jan Brouwer, Hinke Dijkstra, Rita Huurneman, Judith Meeuwsen, Haydé van Naerssen, Esther Poelstra en Joost Willekes zijn deze namen. Ze vormden met z’n 7-en het organisatie comité en hebben echt alles prima geregeld. Ze werden dan ook terecht door voorzitter Hein bedankt voor het vele werk wat ze op deze dag maar ook de maanden voorafgaand hadden geregeld.
 
Hierbij een LINK voor meer info en foto's.

Jan Kamminga 
 


Bij Tennisvereniging Galefjild is 25 het nieuwe 50
Om het 50-jarige jubileum van de Hardegarijper tennisvereniging te vieren worden diverse leuke activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten moeten logischerwijs worden bekostigd. Om de begroting geheel sluitend te krijgen is er een Jubileumclub van 50 in het leven geroepen. Om zoveel mogelijk betrokkenen te laten participeren in deze Jubileumclub is de financiële drempel verlaagd van in plaats van een eenmalige bijdrage van € 50 naar een bijdrage van € 25. Én met succes, want na een paar belrondes door het enthousiaste organisatiecomité zijn er maar liefst, en niet geheel toevallig, 50 privépersonen lid geworden van deze exclusieve club. Daarnaast zijn er ook nog eens 50 bedrijven uit Hardegarijp lid geworden die de tennisclub op deze manier een warm hart toedragen. En deze jubileumclub is nooit vol, dus mocht u interesse hebben om met uw (bedrijfs)naam op het Jubileumclub van 50 te komen, mail dan gerust naar galefjild50jaar@gmail.com. 

Naast de Jubileumclub van 50 heeft de tennisclub dit jaar ook haar eigen clubtenue geïntroduceerd. Voor volwassenen en voor kinderen is er de mogelijkheid om een kwalitatief goed en onderscheidend tennisoutfit aan te schaffen. Onderscheidend omdat het t-shirt of de polo wordt voorzien van het Jubileumlogo. Ook de prijs is onderscheidend, want voor € 25 bent u eigenaar van deze geweldige en unieke outfit. Na verscheidene passessies is de eerste bestelling geplaatst en zijn er maar liefst, en zeer toevallig, 50 tennissers die bij aanvang van het nieuwe tennisseizoen gekleed zullen zijn in dit clubtenue. Wilt u hier ook bij horen dan kunt u via de website www.galefjild.nl informatie vergaren en uw outfit bestellen via galefjild50jaar@gmail.com.

De verzameling van anekdotes gaat ook maar door. Zo zijn we in het bezit gekomen van een Galekrabbel (het clubmagazine) uit 1978, en hebben we een mooi verhaal gekregen van één van de betrokkenen bij de oprichting van de tennisvereniging. Zo krijgt het jubileum steeds meer vorm en tellen we langzaam af naar zaterdag 9 juni, u bent er toch ook bij? Graag tot dan!